Historie

1918 oprichting Fa. A. Zandbergen
Na de eerste wereldoorlog, op jonge leeftijd, besloot Janus Zandbergen om voor zichzelf een bloemenhandel te beginnen. Dit om het gezin goed te kunnen onderhouden na het overlijden van zijn vader. Met een kar vol bloemen ging hij venten langs de deur in Haarlem. Vervolgens werden enkele bloemenzaken aangedaan als losmaker. In de jaren is dit tij gaan keren en werd het venten minder. Toen de kinderen kwamen, werd de handel uitgebreid met export naar Engeland en handel op de veiling in Rijnsburg.

Droogbloemen en veldboeketten
In de loop van de tijd zijn er verschillende bedrijven ontstaan en heeft zoon Jan de firma doorgezet. Na de oorlog bloeit de bloemenhandel in Rijnsburg verder op en wagen meer Rijnsburgers het erop met een vrachtwagen vol bloemen naar Duitsland, Engeland en Frankrijk te rijden om de bloemenwinkels van handel te voorzien. Op dat moment zijn verse bloemen nog schaars, wat verklaart dat droogbloemen een gewild product werden. Daarom werden er in het voorjaar en zomer veldboeketten gemaakt en lag de focus in het najaar op de droogbloemen.

Volgende generatie
Inmiddels is er een nieuwe generatie opgroeiende zoons, Aad en Jaap Jan. Al op jonge leeftijd worden zij bij de zaak betrokken en brengen zo hun handelsgeest in de praktijk. Na het overlijden van vader Jan, nemen Aad en Jaap Jan het bedrijf over. De focus komt in de jaren daarop steeds meer te liggen op het maken van boeketten. Begin jaren 80 betrekt de firma een box in het nieuwe veilingcomplex van Flora, de 3e grote bloemenveiling van Nederland (en de wereld). De handel breid zich uit en zo ook het personeelsbestand. Het familiebedrijf groeit, zowel de werkzaamheden door familie, alswel de inzet van personeel.

Handmatige boeketten
Inmiddels bestaat Fa. A. Zandbergen & Zn alweer ruim 90 jaar en heeft het haar waarde in de markt ruimschoots bewezen. Haar voetsporen heeft ze verdiend in het handmatig maken van boeketten. Dat is altijd de visie geweest en ook in tijd van automatiseren is van deze manier van werken niet afgeweken. Er is geen machine die mooiere boeketten kan maken, dan dat de vakman/vrouw dat kan. Zandbergen staat dan ook voor kwaliteit, enerzijds door het assortiment aan bloemen dat verwerkt wordt, maar anderzijds ook minstens evenveel aan de kwalitatief hoogwaardige inzet van het personeel aan de dagelijkse productie van diverse soorten boeketten.

En nog meer zonen
Net als ‘vader Jan’, hebben ook Aad en Jaap Jan altijd hun familie betrokken bij het reilen en zeilen van de firma. Tijdens de piekperioden, zoals kerst, valentijn, pasen en de diverse moederdagen was de familie present op de werkvloer om aan alle vraag te voldoen. Dat het met de paplepel is ingegoten, heeft ook als gevolg gehad dat opvolging van binnenuit komt. Sinds enkele jaren nemen Rob en Wilco
(zonen van Aad) deel als vennoten aan de firma. De nieuwe generatie is er klaar voor, klaar om u met de vrolijke handel van de boeketten
te dienen!

Graag tot ziens!
Kom eens een kijkje nemen bij ons!

Fa. A. Zandbergen & Zn
Bloemenveiling FloraHolland Rijnsburg, Box G 5.02